24.11.2017 г.

Интеграцията на Украйна в НАТО и ЕС беше обсъдена в София

Според последното проучване, 62% от украинците подкрепят влизането на родината им в алианса

На 22 ноември в София се проведе научна конференция, организирана от Атлантическия съвет на България. За събитието разказва сайтът "Украински вести":

Темата на срещата беше "Перспективи пред интеграцията в НАТО и ЕС на държавите от Черноморския регион и Западните Балкани". Но участниците специално акцентираха върху перспективите пред Украйна и Македония.

Преди да започне дискусията, присъстващите с едноминутно мълчание почетоха паметта на украинските воини, загинали на фронта в Донбас.


В проявата участваха Александър Йорданов – бивш председател на Народното събрание, Филип Димитров – бивш премиер на България, генерал-майор Съби Събев, проф. Евелина Келбечева, доц. Дилян Николчев, проф. Лазар Копринаров и др.

Украйна беше представена на конференцията от посланика Микола Балтажи и известния украински политолог Евген Магда. И в двата доклада акцентът беше: НАТО е приоритет на Украйна. Според последното проучване, 62% от украинците подкрепят влизането на родината им в алианса. Тази подкрепа драстично нарасна след Майдана (2013 г.) и особено след анексията на Крим от Русия през март 2014 г. и последвалата руска агресия в Донбас.
Украинският политолог Евген Магда: "В Донбас украинската армия брани и Европа."
Но пътят на Украйна към НАТО няма да бъде лесен. И въпросът не е в това, дали Киев ще покрие стандартите на алианса. Проблемът е как ще се държи Москва, която всячески противодейства на разширяването на НАТО на изток. Защото два момента са смъртоносни за Русия: успешна и реформирана Украйна и Украйна, интегрирана в евроатлантическите структури. Така че трябва да се очаква Кремъл да разгърне целия арсенал от инструментите (политически, икономически, енергийни, информационни, подкупи на високопоставени политици и т.н.), които да отблъснат Запад от Украйна, а украинското общество от Запада. А ако не успее с това, при сегашното руско ръководство не се изключват да бъдат предприети и широкомащабни военни действия, т.е., война.

За горното говори, в частност, генерал-майор Съби Събев и проф. Лазар Копринаров. Техните доклади бяха много задълбочени, с конкретни данни и препоръки.


Защо Украйна е важна за НАТО и европейската система за сигурност? Защото без нея ще е трудно да се елиминира засилването на руското присъствие в Черноморския регион, в който влиза и България. 

Данните сочат, че милитаризацията на Крим върви с бързи темпове. Спрямо 2014 г. там се концентрира многократно по-голям военно-технически потенциал, включително стратегическите бомбардировачи ТУ-22М и крилатите ракети "Калибър". Първите могат да носят атомно оръжие, а в радиуса на действие вторите (2000 км) се намира цяла Източна Европа и Балканите.
Украинският посланик Микола Балтажи (вляво) говори с проф. Лазар Копринаров (вдясно) за важността Украйна да бъде в НАТО
Мнението на всички участници беше санкциите против Русия да продължат, а Украйна да се насърчава и да се подпомага час по-скоро да покрие стандартите на НАТО в различни сфери (политика, законодателство, икономика, правосъдие, военна сфера) и да се присъедини към алианса като пълноправен член, което направи България през 2004 г. След това ще последва и членството в Европейския съюз.

Текст и снимки: Васил Жукивский

Няма коментари:

Публикуване на коментар