23.11.2017 г.

В София беше представен "украински брой" на "Литературен вестник"

В софийския литературен клуб "Перото" беше представен 34-и брой на "Литературен вестник", съобщава сайтът ukr.bg. Броят е посветен на украинската литература под наслов "Украинската литература в турбулентни времена".
Снимките са на Васил Жукивский
Според съставителя на броя Остап Сливински - преводач, поет и писател, Майданът преди 4 години, както и продължаващата война в Донбас са променили дневния ред на украинското общество. Тези събития продължават да присъстват като тематика или постоянен фон. За тях е почти невъзможно да се говори поради огромния им драматизъм и малка времева дистанция, но в същото време за тях не може и да се мълчи.



В представянето на "украинския брой" на "Литературен вестник" са участвали посланикът на Украйна в България Микола Балтажи заедно с колеги дипломати, преподаватели и студенти украинисти от Софийския университет, журналисти, пишещи на литературни теми,  украинци, живеещи в България, както и българи - приятели на Украйна.

Посланик Микола Балтажи
В броя са представени интервюта, поезия, проза и критика от украински автори. Издаването му става възможно благодарение на усилията и подкрепата на украинското посолство в България и Сдружението на украинските организации в България "Мати Украина".

Няма коментари:

Публикуване на коментар