12.06.2018 г.

В България пристигна на лечение поредната група украински бойци


На 9 юни в София пристигна на лечение поредната група украински бойци, получили ранявания, контузии и травми на фронта в Донбас.


Това е първата група, която ще премине курс на рехабилитация в рамките на 2-годишната програма на Доверителния фонд на НАТО, за която са предвидени около 2,3 млн. долара. Лечението на предишните групи украински бойци в България (общо около 80 души) беше финансирано от почетните консули на Украйна в Пловдив, Русе и Бургас с подкрепата на украинската диаспора и украинското посолство.


Посланикът на Украйна в България Микола Балтажи е сред посрещачите на всяка група украински военни

С настоящата група в България пристигна Наталия Мелниченко – ръководител на проекта на Доверителния фонд на НАТО в Украйна, която ще се запознае с условията, в които ще премине рехабилитацията на украинските военни.

Микола Балтажи, Наталия Мелниченко
и Леонид Кукуруза – военен аташе на Украйна в България




От летището групата замина за Военния санаториум „Калероя” в Хисаря.

Снимки и текст: Васил Жукивский

Източник


Официалният сайт на украинското правителство публикува съобщение за лечението на украинските военни в България. В него се отбелязва, че то се реализира съгласно подписаното през октомври 2017 година споразумение между Министерството на отбраната на Република България и  украинското Министерство на социалната политика в рамките на проекта на Доверителния фонд на НАТО за медицинска рехабилитация.

Като официално лице заедно с украинските бойци в България пристига и Вадим Свириденко, пълномощник на украинския президент по въпросите на рехабилитацията на участниците в бойните действия в Източна Украйна, чиято задача е възприемане на опита на приемащата страна, се казва в съобщението.

В него също така се подчертава, че България е водеща държава в рамките на проекта на НАТО за рехабилитация на украинските военни. Планира се всяко 9-о число от месеца в София да пристига нова група, като за двете години на програмата във Военния санаториум в Хисаря трябва да преминат курс на рехабилитация около 300 украински бойци.


Няма коментари:

Публикуване на коментар