21.11.2017 г.

Украински политолог представи в София две книги за хибридната война на Русия

Известният украински политолог Евген Магда представи в ″Яйцето″ на Софийския университет ″Св. Климент Охридски″ две свои книги - ″Хибридна война″ и ″Хибридна агресия на Русия: поуки за Европа″

съобщава в своя профил във Фейсбук украинският журналист Васил Жукивский.

Срещата с българската общественост е организирана от Атлантическия съвет на България.

На 22 ноември доцент Магда ще изнесе лекция на тази тема по време на научната конференция в Нова конферентна зала в СУ (откриването е в 10:00 ч.).

Най-напред пан Евген запозна присъстващите с основните инструменти на хибридната война, които Кремъл изпробва не само в Украйна, но в страните от ЕС и даже САЩ. ″Една хибридна война е война без правила – привидно не се нарушава международно право, но последиците не са по-малко страшни, - смята Евген Магда. – Какво имаме в Украйна? Ние загубихме 7% от територията си, няколко милиона напуснаха родните си места, над 10 хил. жертви. И това при положение, че де-юре войната не е обявена и Русия твърди, че тя няма нищо общо със ставащото в Донбас″.


Снимки: Васил Жукивский

За да постигне целите си в Украйна – не да я превземе, а да я подчини политически, икономически, културно и информационно, Кремъл, според политолога, е започнал да действа още през 2005 г., т.е., след Оранжевата революция, когато нейният претендент Виктор Янукович е загубил президентската надпревара. Но през 2014 г. Москва не е отчела едно – че украинците ще се съпротивляват. ″В момента сме оцелели, оттук-нататък трябва да победим!″ - категоричен е Евген Магда.

Политологът също така отговори на въпроси на присъстващите. (УВести)

Няма коментари:

Публикуване на коментар