20.06.2018 г.

Украински „научен десант” в София


Под това заглавие украинският вестник День публикува интервю с Посланика на Украйна в България Микола БАЛТАЖИ. 

Повод за интервюто е проведената на 18 и 19 юни в София Международна научна конференция „България и Украйна в историята на Европа”, посветена на 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Украинската народна република и Царство България.

Посланик Микола Балтажи на откриването на конференцията


- Господин посланик, как възникна идеята за провеждането на тази конференция?
- Конференцията представлява част от една обща програма за научни събития в рамките на проекта „Ден на Украйна в Европа”, посветени на установяването на дипломатически отношения между Украйна и България, Румъния, Гърция, както и на стогодишнината на съвременната украинска дипломация. Подготовката й се водеше отдавна, като инициатор на провеждането й беше Украинското научно дружество за история на дипломацията и международните отношения. Инициативата беше подкрепена от украинското Министерство на външните работи, Посолството на Украйна в България, Главна дирекция за обслужване на чуждестранните мисии на Украйна, редица органи на местната власт, украински университети и архивни институции.

От Украйна пристигнаха над 20 високопоставени учени и бивши дипломати.
Главен партньор от българска страна беше Институтът за исторически изследвания при Българската академия на науките, а спонсор – Министерството на образованието и науката.



Освен това, конференцията е част от програмата на посолството за отбелязването на 100-годишнината от установяването на дипломатически отношения между УНР и Царство България. През февруари се състоя подобна конференция в българското Министерство на външните работи.
В сегашната дискусия участваха широк кръг учени и експерти. Дълбоко символичен е фактът, че провеждането й съвпадна с Българското председателство на Съвета на ЕС, което придава още по-релефно значение на тематиката й в европейския контекст.

ПОСТИГНАТО Е СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕТО НА УКРАИНСКО-БЪЛГАРСКА КОМИСИЯ ЗА ИСТОРИЧЕСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

- Доколко е важно разкриването на подобни теми от украинската история в България и българската история в Украйна?
- Съществуват много изрази от рода на „този, който не познава миналото си, не е достоен за бъдещето” или „който не знае историята си, ще е принуден да я повтори” и всички те остават актуални.
Но по отношение на тази конференция си струва да се отбележи, че тя е много важна от гледна точка на изследване на истината за малко известните събития от онези години. Защото има много опити да се фалшифицират историческите събития и факти. На фона на хибридната война, водена от Русия, изучаването на историята без догми и стереотипи, както и независимият анализ и експертиза са основните инструменти за защита срещу пропагандата и манипулациите, които създават реална заплаха за демокрацията и сигурността.

Сред основоположниците на украинско-българските междудържавни отношения в началото на ХХ век са били такива личности като проф. Олександр Шулгин – първи министър на външните работи и посланик на УНР в Царство България, както и известният представител на тогавашния български интелектуален елит проф. Иван Шишманов, зет на Михайло Драгоманов. Това са двама достойни дипломати и обществени дейци с висок авторитет в страните си, между които са създадени двустранни отношения на най-високо ниво.  

По време на конференцията бе извършен дълбок анализ на сериозен исторически материал. Украинските учени използват в докладите си уникални архивни документи. Те също така представиха в Българската академия на науките една прекрасна изложба, посветена на бурните събития по време на украинската революция през 1917 - 1921 г.




Голям интерес предизвика и документалният филм за подписването на Брест-Литовския мирен договор, с което фактически е международно призната независимостта на Украинската народна република.
Дори след като УНР прекратява съществуването си, украинско-българските отношения във всички сфери остават много добри. Освен това, от принципно значение е фактът, че тези връзки между двата народа не започват през 1918 г., а имат много по-дълга история във вековете – още от времето на Киевска Рус и Първото българско царство.

Беше обсъден и съвременният етап на развитие на украинско-българските двустранни отношения. Успешно се развива политическият диалог, сътрудничеството в различни сфери, връзките между отделни региони. От самото начало България подкрепя териториалната цялост на Украйна, санкциите срещу Русия, системните реформи, европейската и евроатлантическа интеграция на нашата държава. Тя активно подкрепя безвизовия диалог и положи усилия да превърне безвизовия режим в реалност. Съществува добро сътрудничество в рамките на международните организации. Всичко това през двата дни също беше обект на дискусия. Така че, без всякакво съмнение, конференцията има не само чисто научен характер, но и практическо съдържание.

Отделно трябва да се отбележи, че по време на конференцията Институтът по история към Националната академия на науките на Украйна и Институтът за исторически изследвания при БАН сключиха договор за сътрудничество и също така се споразумяха да създадат украинско-българска комисия за исторически изследвания.



УКРЕПВАНЕТО НА МОГЪЩЕСТВОТО НА КИЕВСКА РУС И ПЪРВОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО ПРЕЗ ІХ - Х ВЕК СТАВА ПОЧТИ ЕДНОВРЕМЕННО

- Лариса Ившина, главен редактор на вестник „День”, в предговора към книгата „Сестра моя, София...” отбелязва, че „историята на Украйна и България е сякаш историята на две сестри, разделени в ранните им детски години”. А какви аналогиите в историята на нашите страни виждате Вие?
- Украинците и българите са много близки народи. Ако направим сравнителен анализ на историческото развитие на нашите държави, можем да видим например, че укрепването на могъществото на Киевска Рус и Първото българско царство през IX-X век върви почти успоредно. Но специална роля във взаимоотношенията на нашите народи несъмнено изиграват две знакови събития: създаването на славянската писменост и приемането на християнството.

По-късно в продължение на няколко века Украйна е загубила държавността си, България почти пет столетия е в границите на Османската империя. Трябва да имаме предвид и факта, че нашите народи винаги са си помагали и най-яркият пример за това е участието наукраински военни, доброволци, лекари в освобождението на България от османско иго. Има много примери за помощта на българите в освободителната борба на украинския народ, дори по времето на Запорожката сеч.

Наталия ПУШКАРУК, „День”



Украинските учени положиха цветя пред паметната плоча на сградата, в която се е намирало Посолството на УНР в Болгария (1918-1920 г.), както и на гробовете на видните украинци Михайло Драгоманов и Михайло Парашчук, погребани в Централните софийски гробища.

Снимки:


Няма коментари:

Публикуване на коментар