7.01.2018 г.

БЪЛГАРИТЕ В ОДЕСА ОТБЕЛЯЗАХА 170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА БОТЕВ

На 6 януари 2018 г. по инициатива на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" се проведе церемония за полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев по повод 170-та годишнина от рождението му. 
Одеса

Пред паметника на гениалния поет и непоколебимия борец за свободата на България в "Прохоровский сквер" се събраха представители на Конгреса на българите в Украйна, Българския културно-просветен център "Аз Буки Веди", Одеския български драматичен театър, Българския младежки клуб "Актив" и просто неравнодушни българи.
Ръководството на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна":
Тази година се навършват 170 години от рождението на Христо Ботев, който е тясно свързан с българите тук. За нас той е една от най-ярките личности както от българската история, така и литература. За неговото дело ние отделяме специално внимание по време на учебните часове в "Аз Буки Веди". Националните герои трябва да се почитат, техните имена трябва да се пазят в народната памет на българите и всеки опит да бъде променена историята трябва да се пресича — както от държавата, така и от обществото.
В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Всеукраинската обществена организация "Конгрес на българите в Украйна" в Одеса бе открит паметник на Христо Ботев.

Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар