10.02.2018 г.

Професор Иван Шишманов – първият посланик на България в Украйна (1918-1919)

Професор Иван Шишманов е български учен филолог, писател, университетски преподавател и политик, пръв посланик на България в Украйна.



Автор: Янко Гочев

Проф. Шишманов е български пълномощен министър в Украинската народна република в Киев при управлението на хетман Павло Скоропадски през 1918-1919 г. Заминава за Киев след подписването на Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г.

Изпратен е в Киев от цар Фердинанд I, защото е женен за дъщерята на украинския публицист и революционер Михаил Драгоманов Лидия Шишманова и много добре познава украинския въпрос, история, култура и език.
Изборът на царя да оглави българската дипломатическа мисия в Киев е много сполучлив.

Лидия и Иван Шишманови
Проф. Иван Шишманов е единственият чужд посланик в Киев, който знае украински език. Той вярва, че свободна Украйна има право да заеме достойно място в Европа като суверенна държава. Обявява се за много тясно сближение на България с Украйна. Като български посланик в Киев прави много за защита на интересите на българите в новосъздадената държава, а Украйна му оказва по този въпрос всестранна подкрепа в рамките на възможното в тези размирни години.

За съжаление гражданската война в Украйна, разпалена от Ленин, агресията на болшевиките и окупацията на Украйна от Червена армия води до прекратяването на неговата мисия в Киев.

***

Професор Иван Шишманов е роден в Свищов на 22.06.1862г. във възрожденската фамилия Шишманови. 

Учи в Педагогическото училище във Виена (1876-1882). Следва философия и литература в Йена (1884) и Женева (1885-1886). През 1888 г. защитава докторат по философия в Лайпциг, Германия при проф. Вилхелм Вунд.
През 1888 г. Иван Шишманов е един от основателите на Висшето училище в София (дн. СУ ''Св. Климент Охридски''). 

Професор по всеобща литературна и културна история, както и по сравнителна литературна история. Основател е и редактор (1889-1902) на ''Сборник за народни умотворения, наука и книжнина“, редактор в списание ''Български преглед“ (1893-1900).

От 1903г. Иван Шишманов е министър на народното просвещение в стамболовистките кабинети на генерал Рачо Петров и Димитър Петков. На 4.01.1907 г. напуска поради несъгласие с действията на правителството по време на ''университетската криза''. 

Проф. Иван Шишманов е основател и пръв председател на българската секция на Паневропейския съюз. Дарява част от библиотеката си на Македонското студентско дружество ''Вардар“. Член е на Македонския научен институт.

Професор Иван Шишманов умира в Осло на 22.06.1928 г., на 66-годишна възраст.

Той е баща на Димитър Шишманов, писател и политик, убит от комунистите по заповед на Москва и Сталин във фалшивите процеси на ''Народния съд'' през 1945 г. заради работата му като главен секретар на Министерството на външните работи и по-късно като министър на външните работи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар